Muftiju tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića u četvrtak 3. novembra ove godine posjetili su glumci i producenti predstave „Srebrena krv“ Edis Bajić, Nedim Malkočević i Samir Karić.

Gosti su muftiju Fazlovića upoznali o dosadašnjim premijerama predstave, te planovima za naredni period. “Srebrena krv” je dramski odjek psihičkih i fizičkih tortura koje su prolazile žrtve Genocida u Srebrenici. Radnja drame prati sudbinu braće Nermina i Kerima, zatečenih u Srebrenici u vrijeme Genocida, i njihova razmišljanja o tome kako i na koji način se izvući na slobodnu teritoriju. Akteri drame su naglasili da sam naziv djela daje jedan uvod u cijelu predstavu koja je prvenstveno nastala s ciljem da se Genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi.

Posebno su ponosni što je predstava “Srebrena krv”, na prijedlog “Majki Srebrenice“, bila uvrštena i u program obilježavanja 21. godišnjice Genocida u Srebrenici. Predstava je do sada igrana 16 puta u našoj zemlji. Plan je da je u narednom periodu „Srebrenu krv“ izvedu za učenike srednjih škola u BiH, s namjerom da djeca koja ’90-ih godina nisu bila ni rođena znaju šta se tada desilo, da znaju činjenice i da se one nikada ne zaborave.

Muftija tuzlanski im je čestitao na realizaciji ove predstave. Oni su ostvarili svoju ulogu i zadaću čuvanja od zaborava Genocida u Srebrenici. Podsjetio je da su u identitetu svakog naroda kultura i institucije kulture jako važne, i da je prikazivanje Genocida u umjetničkoj formi, od strane ovih mladih ljudi, pokazatelj jačine njihovog duha i ideje. Naš narod ima duboke i bolne tragove Genocida. Te bolne tragove, ovi mladi ljudi na svoj način čuvaju od zaborava s nadom da će to biti zalogom naše bolje budućnosti.

Predstavu „Srebrena krv“ režirao je tuzlanski glumac Nedim Malkočević koji igra dva lika. U predstavi igra i novinar Samir Karić, a Malkočević i Karić su i autori teksta predstave.

Produkcija ovog jedinstvenog djela, koje prikazuje samo jednu od priča iz Srebrenice, zasluga je Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli.