Prisjećajući se genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i okolnim selima, počinjenog u ljeto 1995. godine, porodice žrtava su obišle stratišta na kojima su ubijani Bošnjaci i mjesta masovnih grobnica na području Podrinja.

Udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida obilazak su započeli u Potočarima, kod objekta “Bijela kuća“, u koji su odvođeni i ubijani podrinjski Bošnjaci. Potom je uslijedio obilazak stratišta u krugu Zemljoradničke zadruge u Kravici kod Bratunca, gdje je 13. jula ubijeno preko 1.000 Bošnjaka. Radi se o objektima koje danas lokalni Srbi koriste kao štale.

– Nažalost, još uvijek nema spomen – obilježja, a i stoka se tamo nalazi. Tu su žrtve ubijane, a sada se ponižavaju. Toliko vremena nam nisu dali da uđemo ovdje. Evo, nadamo se da će se vremenom i spomen – obilježje da podigne. Zna se da su tu ljudi ubijani samo zbog toga što su se tako zvali. Mi ukazujemo i domaćoj i svjetskoj javnosti da se nikada i nikome ne ponovi. Ne smijemo zaboraviti, jer zaborav je najveći neprijatelj čovjeka. Mi moramo to raditi, obilježavati, da mladi i djeca znaju šta se dešavalo u julu, kazala je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja Srebreničke majke.

Nakon Kravica uslijedio je obilazak Nove Kasabe, a potom i drugih stratišta, kao što su Orahovac, Petkovci, Brana, Branjevo, Pilica.

srebr majke 162