Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović primio je u ponedjeljak, 29. januara 2024. godine, Sabahudin-ef. Ćemana, muftiju Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Tokom razgovora u Muftijstvu tuzlanskom posebno je istaknut značaj stalne brige o mladima i njihovom životnom putu na kojem je prioritetno da steknu dobro obrazovanje i čuvaju svoje vrijednosti. Jedan od zapaženih primjera podrške studentima u Bosni i Hercegovini je djelovanje Fondacije „Ljiljan“ Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Isti dan u Centru za mlade u Tuzli uručene su stipendije Fondacije “Ljiljan” studentima s područja Muftiluka tuzlanskog.

Muftija Fazlović se ovom prilikom zahvalio muftiji Ćemanu i Fondaciji „Ljiljan“ na ovom plemenitom djelu, te je pohvalio vrijedne studente i poželio im da s velikim uspjehom studiraju i završe svoje fakultete.

– Dosta vas je pri završetku fakulteta, čini mi se da studij medicine dominira. Među vama ovdje ima mnogo skorašnjih ljekara i profesionalaca različitih struka, ako Bog da. Iza toga stoji osobito veliki trud. Uvijek je to tako s naukom. Ko želi da hodi putevima znanja, ti putevi nisu lahki, ali su blagoslovljeni. Toliko su blagoslovljeni da Allah, dž.š., zahtijeva od Svojih meleka i drugih živih bića da budu uz one koji su na putu sticanja znanja. Podvjedočeno je to u predanjima časnog vjerovjesnika Muhammeda, a.s. Imamo veliko povjerenje u vas. To zasnivamo i na ovoj vezi koja je uspostavljena između vas i plemenitih donatora. Oni žive geografski daleko od svoje zemlje, ali vole svoju domovinu i Islamsku zajednicu. Solidarni su s vama i vašim porodicama. A sve nas uokriljuje naša vjera islam, kazao je muftija Fazlović. Istakao je ulogu dr. Sabahudin-ef. Ćemana, muftije Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, njegovih saradnika i imama u dobrom organiziranju muslimana u bošnjačkoj dijaspori.

Govoreći o radu Fondacije „Ljiljan“, muftija Ćeman je istakao da je ona osnovana 2016. godine s ciljem da se pomogne studentima u Bosni i Hercegovini kako bi bili uspješni i doprinosili svojoj državi.

– Ovo nije samo finansijska pomoć, ovo je naše priznanje za vaš trud i rad kako biste stekli obrazovanje. Svako sticanje znanja ima svoje poteškoće, ali u budućnosti ćete cijeniti i vrednovati ovaj trud koji sada ulažete. Pored toga, ovo nije samo privilegija za vas koji ste odabrani da dobijete stipendiju, nego je i poziv na vaš društveni aktivizam, poziv da se uključite i doprinesete svojoj zajednici, društvu i sredini u kojoj živite. Ova investicija svih nas koji se trudimo da obezbijedimo stipendije je investicija u budućnost, u vaše liderstvo, inovacije i sposobnosti s kojima ćete moći da mijenjate društvo na bolje, kazao je muftija Ćeman, te je istakao da Fondacija „Ljiljan“ posljednjih šest godina godišnje dodjeljuje 180 stipendija, a cilj je da se ovaj broj stipendija znatno poveća u narednom periodu.

Prisutnim studentima i studenticama upućen je poziv da se aktivno uključe u rad Mreže mladih Islamske zajednice u BiH.