U Behram-begovoj medresi je u četvrtak 25. februara ove godine izveden program povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Učenici škole, članovi hora, dramske i recitatorske sekcije, izveli su kulturno-umjetnički program.

Direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić čestitao je učenicima ovaj historijski događaj. U svom izlaganju osvrnuo se na period Agresije na našu zemlju.

Gost na ovoj svečanosti je bio doajen bosanskohercegovačkog novinarstva Salih Brkić. U svom obraćanju prisjetio se ratnog perioda i svojih iskustava, svojih izvještavanja s ratišta (i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini), a zatim je podijelio svoja sjećanja na referendum koji je održan 29. 2. i 1.3. 1992. godine. Podsjetio je da je tada na referendumu za samostalnu i suverenu Republiku Bosnu i Hercegovinu glasalo 64 % građana, što je bilo dovoljno da naša zemlja postane nezavisna država.

Poručio je mladima da moraju više voljeti svoju domovinu, poput onih koji su dali svoje živote za nju. Prisjetio se Srebrenice i svojih izvještaja s tog područja, pogotovo u poslijeratnom periodu kada su mnoge majke tragale za svojom ubijenom djecom i muževima. Dotakao se i bolne neispričane i nedovoljno istražene teme koja govori o velikom broju silovanih i ubijenih Bošnjakinja iz perioda Agresije.