Pored džamije i mekteba, izgrađena je i imamska kuća, te abdesthana i šadrvan koji su odvojeni od džamije

U subotu 1. augusta ove godine u Cerskoj (Medžlis Islamske zajednice Vlasenica) upriličena je svečanost otvorenje novoizgrađene džamije.

Ovoj svečanosti, uz nekoliko hiljada muslimana, prisustvovali su Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ-e u BiH, Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, Edin Ramić i Salko Bukvarević, ministri u vladi FBiH, te brojni glavni imami i imami.   

Podsjetimo, u poplavama i klizištima koja su u maju prošle godine zadesila Bosnu i Hercegovinu stradala je i Cerska. Tada je, djelovanjem klizišta, jedna osoba smrtno stradala, dok je džamija porušena u potpunosti, osim munare, koja je ostala netaknuta..

Obnova džamije u Cerskoj zvanično je počela polaganjem kamena-temeljca na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. marta 2015. godine.

S obzirom na to da je Cerska džemat s više mahala, koje su udaljene jedna od druge, odlučeno je da se pored džamije izgradi i jedan mekteb u zaseoku Gobelje, a za potrebe stanovništva iz ovog naselja. Gobelje su inače udaljene sedam km od novoizgrađene džamije.

Pored džamije i mekteba, izgrađena je i imamska kuća, te abdesthana i šadrvan koji su odvojeni od džamije.

Ukupna vrijednost izgrađenih objekata je oko 450.000 KM, a inicijalna sredstva osigurala je Islamska zajednica u BiH, dok je ostatak sredstava prikupljen prilozima oko 750 pravnih i fizičkih lica.

Zemljište za izgradnju džamije uvakufio je Bego-ef. Selimović, bivši imam u Cerskoj, koji je bio i na čelu građevinskog odbora.

Pored svečanog otvaranja džamije, u subotu je otvoren i lokalni put dužine 1.700 m, a sredstva je osiguralo Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice Federacije BiH.

Na svečanosti su se vjernicima obratili reisu-l-ulema IZ-e u BiH Husein-ef. Kavazović, muftija Vahid-ef. Fazlović, glavni imam MIZ Vlasenica Nurdin ef. Grahić, Bego-ef. Selimović, Muamer-ef. Jusupović, Ramiz Salkić, Mujo Hadžiomerović i Edin Ramić.

{gallery}0308150{/gallery}