Izgradnja nove džamije u Cerskoj kod Vlasenice okončana je prije nekoliko dana, a svečanost povodom otvorenje džamije, mekteba i imamske kuće bit će održana u subotu 1. augusta.

Naime, u poplavama i klizištima koja su u maju prošle godine zadesila BiH stradala je i Cerska. Tada je, usljed klizišta, jedna osoba smrtno stradala, dok je mjesna džamija porušena u potpunosti, s tim da je munara ostala netaknuta.

Obnova džamije u Cerskoj zvanično je počela polaganjem kamena-temeljca na Dan državnosti BiH 25. novembra 2014. godine, s tim da su građevinski radovi započeti u martu ove godine.

“Džamija je u potpunosti porušena, ali je ostala uspravna munara kao simbol uspravnosti i ustrajnosti mještana Cerske. Džamija je premještena na novu lokaciju iz razloga što je lokacija u Čelebićima na kojoj je bila izgrađena prethodna džamija proglašena nesigurnom za gradnju novih objekata. Nova džamija je izgrađena u zaseoku Hasanovići, a zemljište za izgradnju džamije uvakufio je Bego ef. Selimović”, kaže Muamer ef. Jusupović, imam u Cerskoj.

S obzirom na to da je Cerska džemat sa više mahala koje su udaljene jedna od druge, odlučeno je da se pored džamije izgradi i jedan mekteb u zaseoku Gobelje, a za potrebe stanovništva iz ovog naselja. Gobelje su inače udaljene sedam km od novoizgrađene džamije.

Pored džamije i mekteba izgrađena je i imamska kuća te objekt abdesthane i šadrvan koji su odvojeni od džamije.

Izgradnja ovih objekata finansirana je uz pomoć Islamske zajednica BiH koja je dala inicijalna sredstva u iznosu od 30.000 KM, te sredstvima prikupljenim putem organizacija, džemata, firmi… Ipak, najvećim dijelom sredstva su prikupljena prilozima ljudi iz BiH i dijaspore.

Pored svečanog otvaranja džamije u subotu će biti otvoren i lokalni put dužine 1.700 metara. Asfaltiranje puta je u završnoj fazi, a sredstva je osiguralo Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice Federacije BiH.

Akcija prikupljanja novca od mještana za asfaltiranje i preostalog dijela puta u Cerskoj bit će nastavljena i u narednom periodu, a sve s ciljem da Cerska dobije što bolju putnu komunikaciju.

Na svečanost otvaranja džamije dolazak su potvrdili najveći vjerski zvaničnici te predstavnici političkog, kulturnog i javnog života.

Muamer ef. Jusupović kaže kako u subotu u Cerskoj očekuju blizu 5.000 gostiju te poziva sve one koji su u mogućnosti da svojim prisustvom uveličaju ovaj, za Cerane, izuzetan događaj.

{gallery}3107150{/gallery}