Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović prisustvovao je prvoj projekciji filma „Majka Hatidža“ autora Saliha Brkića, koja je upriličena u srijedu 4. augusta 2021. god. u Internatu MFS-Emmaus-a u Potočarima kod Srebrenice.

Muftija Fazlović je u svome obraćanju istakao da su majke Srebrenice čvrst bedem ovdje gdje je to najvažnije i gdje se pokušala dovesti u pitanje domovina Bosna i Hercegovina.

“Valja nam još snažnije biti na putu majke Hatidže i svih naših majki, na putu naših šehida, za dobro i na koristi svih ljudi. Jer, uz naše majke je pored molbe Allahu, dželle šanuhu, za Njegovu milost i oprost, uvijek bila i humana poruka: Istinu ćemo svjedočiti cijelim svojim bićem a nećemo mrziti. Ovu ćemo zemlju čuvati i graditi ne s mržnjom nego s istinom, pravdom i uvažavanjem svakog ljudskog bića”, kazao je muftija Fazlović istakavši da je i Salih Brkić sa ovim filmom nastavio put i borbu majke Hatidže Mehmedović.

Film su pogledale majke Srebrenice, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, predstavnici MFS-Emmausa, Srebreničani i veliki broj mladih iz raznih krajeva naše domovine i dijaspore.

Prisutni, a posebno majke Srebrenice, nisu mogli sakriti emocije dok su gledali kadrove filma u kojima je prikazana Hatidžina neumorna borba za pravdu i istinu o Srebrenici. I majci Salihi Osmanović u Genocidu su ubijena dva sina i muž. Sa suzama u očima prisjeća se svoje Džidže, dodajući da je za nju ona još uvijek živa.

“Jednom se rodila takva osoba, ta snaga i takva moć. Vjerujete da mi puno nedostaje. Ona je meni redovno dolazila, iako je moje selo udaljeno 45 kilometara od Srebrenice. Ona je meni dolazila”, kazala je Saliha.

Film je prema riječima Saliha Brkića pripreman 18 godina, od vremena Hatidžinog povratka u Srebrenicu pa do preseljenja na Ahiret.

Hatidži Mehmedović su u Genocidu u Srebrenici ubijeni sinovi Azmir i Almir, muž Abdulah, dva brata i mnogobrojna rodbina. Od tada pa do presejenja na ahiret 22. jula 2018. godine kao predsjednica UG „Majke Srebrenice“ borila se za istinu i pravdu, bila je glas onih koji više ne mogu govoriti.