Tokom četvrtka 22. maja ove godine muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović posjetio je područja medžlisa Islamske zajednice Vlasenica, Srebrenica, Bratunac i Zvornik.

U Vlasenici se susreo s glavnim imamom i predsjednikom Medžlisa, koji su ga informairali o stanju na tome području.

Muftija je obišao i mjesto u Cerskoj na kome je potpuno srušena džamija, kao potencijalne lokacije na kojima bi se gradila nova. Džematlije su ga izvijestili o svojoj namjeri da čim prije grade novu džamiju.

I u Srebrenici su tamošnji glavni imam i predsjednik upoznali muftiju s trenutnom situacijom na tome području. Poplave nisu napravile veće materijalne štete, ali veliki problem predstavljaju klizišta. Veliki broj sela je i dalje odsječen od Srebrenice.

U Bratuncu je predsjednik Medžlisa izvijestio da su štete evidentne na poljoprivrednim dobrima i putnim komunikacijama, te da je određeni broj sela zbog klizišta potpuno odsječen. Najveći problem je devet porušenih lokalnih mostova, koji dodatno otežavaju kretanje stanovništva.

Nakon Bratunca, muftija je boravio u džematu Drinjača (zvornički medžlis). Džematlije toga džemata su ga upoznali s problemima koji su nastali usljed poplava i klizišta. Najveći problemi su u selima Sopotnik i Pahljevići. 

{gallery}2305140{/gallery}