U četvrtak 15. 10. 2020. godine, u organizaciji Instituta za društvena i religijska istraživanja, Biblioteke ”Behram-beg”, Behram-begove medrese i Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, promoviran je roman ”Udovičke zemlje” autora Fajke Kadrića.

O knjizi su govorili prof. dr. Mirsad Kunić, Sead Husić, prof, Osman Halilović, prof. i Fajko Kadrić, autor. Moderator promocije bio je Emir Šečić, sekretar Instituta.

U ime organizatora obratio se direktor Biblioteke ”Behram-beg” Admir Muratović. Promociji su prisustvovali glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, direktor Instituta dr. Šefko Sulejmanović, profesori, imami i poštovaoci pisane riječi.

“Udovičke zemlje” je prema književnoj kritici historijski roman čija radnja se odvija od 1440. do 1476. godine i prikazuje Zvornik, Kušlat i Podrinje u vremenu posljednjih vitezova i dolaska Osmanlija na ove prostore.

U umjetničkom dijelu programa prisutnima su se predstavili Jusuf Mehmedćehajić, učenik Behram-begove medrese, i Bakir Bešlagić, učenik OŠ Novi Grad Tuzla.

Promocija romana ”Udovičke zemlje” organizirana je u sklopu programa obilježavanja oktobra – Mjeseca knjige