Udruženje građana Srednje Podrinje i Medžlis Islamske zajednice Zvornik organizovali su, u subotu 18.6., iftar u zvorničkom povratničkom naselju Đulići za 1.500 postača sa područja cijelog Medžlisa.

 

U prediftarskom programu su nastupili učenici Behram-begove medrese u okviru projekta „Autobus solidarnosti i prijateljstva“, a u organizovanju iftara je pomoglo i oko 300 omladinaca sa područja ovog medžlisa.

Glavni zvornički imam Haris-ef. Mustajbašić kazao je kako se nada da će se u amanet budućim generacijama ostaviti adet da se barem jednom u toku ramazana, svi sa područja ovog medžlisa, okupljaju na jednom velikom iftaru.

Organizatori su odlučili da ovogodišnji iftar bude u Đulićima zbog velikog stradanja u ovome mjestu. U proljeće 1992. godine sa lokaliteta Bijeli Potok na strijeljanje je odvedeno oko 750 Bošnjaka ovoga kraja.

I ovaj iftar je pokazatelj snage i volje bošnjačkih povratnika da na svome topraku, na dostojanstven i lijep način, demonstriraju svoj identitet i vjersku tradiciju, a posebno u vrijeme kada se Bošnjaci suočavaju sa sistemskom diskriminacijom po pitanju imenovanja vlastitog jezika.

iftar djulici 161