Prema odluci Kriznog štaba Brčko distrikta BiH sve organizacije, grupe građana i pojedinci koji su spremni dobrovoljno pomagati stanovništvu u vrijeme vanrednog stanja čine to preko Odjela za javnu sigurnost i Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH.

U ove aktivnosti uključeni su i imami Medžlisa Islamske zajednice Brčko. U CK volontiraju i Sabahudin-ef. Ravkić i Mevludin-ef. Smajlović, koji ističu kako je malo organizacija i pojedinaca koji su u prvim momentima ove vanredne situacije imali svu potrebnu infrastrukturu i zaštitnu opremu.

“Važno da se ljudi ponašaju u skladu sa preporukama struke kako ne bismo, iz najbolje namjere, nekoga doveli u opasnost jer je sada svima jasno koliko brzo se prenosi ovaj virus”, kaže Smajlović.

Pored angažmana u CK imami MIZ Brčko su uključeni i u lokalne krizne štabove pri mjesnim zajednicama (Palanka – Kenan-ef. Aliefendić, Maoča -Asmir-ef. Bekrić, Rijeke – hfz. Ismail-ef. Čehić, Šatorovići – Fuad-ef. Karahasanović)

U aktivisti su uključeni i članovi Mreže mladih ovog medžlisa, te su zajedno sa svojim imamima dostavljaju hranu i lijekove onima kojima je potrebno, pomažu u vršenju dezinfekcije javnih površina, vjerskih objekata i haustora u stambenim zgradama.