Drugog dana Ramazanskog bajrama, 11. aprila ove godine, obilježen je Dan šehida. Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida za područje Muftiluka tuzlanskog održana je u Tuzli.

Programu su prisustvovali članovi porodica šehida, predstavnici udruženja boraca, dobitnika najvećih ratnih priznanja, ratnih vojnih invalida, imami, omladina i džematlije iz Tuzle.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je naglasio da smo na ovaj dan kolektivno u našim šehitlucima, u pobožnosti i s posebnim odnosom prema šehidima i svim našim merhumima.

– Naše sjećanje na šehide je trajno a na ovaj dan ga sveobuhvatnije manifestiramo. Visoka je čast šehida. Brojne generacije su branile svoju domovinu i u svim tim generacijama su bili šehidi. Sjećamo ih se i činimo to u ovim danima radosti, u našoj vjeri i domovini, slobodi i miru. Veliki je zalog i žrtva naših šehida da imao ove vrijednosti. Zato je ovo naše podsjećanje čin pobožnosti i dug prema šehidima ali je u isto vrijeme za sve nas važno da se podsjetimo da se nikada i nigdje ne može živjeti bez velikih napora i požrtvovanja. Pouka od naših šehida je da svi moramo biti više požrtvovani u našim zadaćama. Valja nam to prenositi i na mlađe naraštaje, poručio je muftija Fazlović.

Ovogodišnji program obilježavanja Dana šehida u Tuzli je počeo prijemom za porodice šehida. Potom je upriličena posjeta spomen obilježju na Kapiji i na Slanjoj Banji, gdje su se prisutni učenjem Fatihe sjetili nevino ubijene mladosti i svih šehida i boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su svoje živote utkali u temelje naše domovine. Upriličena je posjeta šehidskom spomen-obilježje na mezarju Goli Brijeg gdje je proučen Jasini-šerif, a potom su kelimei-tevhid i hatma-dova proučeni u Čaršijskoj džamiji, kao i u svim tuzlanskim džamijama.

Govoreći o značaju Dana šehida glavni imam Medžlisa IZ Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović je istakao da se danas sjećamo bosanskohercegovačkih šehida, ali i šehida Palestine u vremenu kada se nad palestinskim narodom vrši zulum pred očima cijelog svijeta.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida. Taj dan se obilježava obilaskom šehitluka, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Dan šehida je obilježen u svm tuzlanskim džematima. Tuzlanski imami su zajedno sa džematlijama drugog dana Ramazanskog bajrama posjetili šehitluke a u svim džamijama su učenjem kelimei-tevhida i hatma-dovom odali počast šehidima Bosne i Hercegovine.