Magazin za ženu i porodicu Bosanska Sumejja ove godine obilježava 20 godina svoga postojanja. Tim povodom Udruženje Sumejja u BiH, koje izdaje Magazin, i Odjel za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog, organizovali su predavanje prof. dr. Ismeta Bušatlića, prvu svečanost kojom će biti obilježen ovaj jubilej.

Na početku se prisutnima obratio direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed-ef. Hatunić, koji je istakao važnost ovog Magazina i njegovog dugogodišnjeg postojanja u našem društvu.

Prof. dr. Ismet Bušatlić govorio je o žena u islamu i muslimanki u historiji Bosne i Hercegovine.

„Izjednačenost muškaraca i žena u islamu, u propisima islama, svjedoči tome da ono što uradi muškarac i ono što uradi žena, ako je to čista srca i ispravo, jednako vrijedi. Nema muškoga i ženskoga Dženneta. Ima Džennet u koji ćemo, ako Bog da, kada za to vrijeme dođe i ako to svojim djelima i svojim ponašanjem zaslužimo, ući i vratiti se tamo gdje je počelo ljudskoga roda,“ kazao je prof. dr. Bušatlić, te je govorio o nekim od najznačajnijih žena u historiji islama i Bosne i Hercegovine.

Moderatorica programa bila je prof. Azra Hasanović, urednica Magazina koja je podsjetila da je prije dvadeset godina grupa žena poželjela da u bosanskohercegovačkom medijskom prostoru napravi mjesto za pisanu riječ Bošnjakinja, muslimanki. Trebalo je puno požrtvovanosti, opredijeljenosti i istrajnosti da Bosanska Sumejja uspije opstati, trajati i rasti u kompleksnim uslovima postratnog, tranzicijskog društva.

„Danas kada nakon dva desetljeća otvaramo Sumejjinu seharu ponosni smo na to godinama skupljano blago, promišljanja žena muslimanki, na znanje i umijeće, na stotine originalnih svjedočanstava o njihovim, o našim, postignućima, o našoj vjeri ali i o našim ranama i tugama, ratnim i poratnim, i ponajviše o našoj borbi, hrabrosti i opredijeljenosti da doprinesemo društvu i svijetu u kojem živimo na najbolji način“, kazala je prof. Hasanović.

U programu su učestvovale i članice hora Asocijacije žena i Mreže mladih MIZ Tuzla „El-Isra“, a ašere je proučila hafiza Emina Momković.