Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u četvrtak 23. juna ove godine upriličio je iftar za štićenike i zaposlenike JU Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolućoj kod Lukavca.

Ovaj centar (CROPS) osnovan je 24. augusta 2004. godine, a osnivač mu je Islamska zajednica u BiH, uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona.

U kratkom periodu svoga djelovanja uspio se razviti u respektabilnu ustanovu s potrebnom infrastrukturom i ljudskim resursima, te u svome radu postiže velike rezultate. Kroz njegove programske terapije prošlo je nekoliko stotina mladića, ovisnika o psihoaktivnim supstancama, koji su se nakon boravka u Centru u potpunosti izliječili od svoje bolesti i vratili zdravi svojim porodicama.

Muftija Fazlović je u prigodnom obraćanju, nakon klanjanja akšam namaza i zajedničkog iftara, ukazao na važnost rada ove ustanove, koja institucionalizirano i organizirano pomaže ljudima koji su bili otišli u ovisnost da se vrate sebi i pravim vrijednostima života. Zahvalio se štićenicima na njihovome opredjeljenju da na ovaj način promijene svoje navike, te ih je pozvao da iskoriste blagodati mjeseca ramazana koji postače uči samodisciplini, koja je potrebna svima. Podsjetio ih je, između ostalog, da svaki čovjek ima svoje slabosti i da svako mora liječiti svoju dušu i popravljati sebe i svoje relacije sa drugima. Istakao je da je, u tom smislu, islam put spasa koji poziva ljude da nikada, u bilo kojem stanju, ne izgube nadu u Allahovu milost.

{gallery}2406160{/gallery}