Skoro godinu dana nakon izlaska iz štampe posljednjeg broja Magazina za ženu i porodicu Bosanska Sumejja, objavljen je novi broj Magazina, 53. po redu. Novi broj objavljen je isključivo u elektronskom formatu.

Suočene s finansijskom nemogućnošću daljeg štampanja Bosanske Sumejje,  rukovodstvo magazina zajedno s članicama Redakcije i najbližim saradnicama, smatrajući Bosansku Sumejju značajnim činiocem medijskog života Bošnjakinja i muslimanki u Bosni i Hercegovini, odlučilo je učiniti sve potrebno za nastavak objavljivanja Magazina u datim uslovima. Napravljena je internetska platforma, www.bosanskasumejja.com, na kojoj će se od sada moći čitati novi brojevi Bosanske Sumejje, ali i pristupiti ogromnom bogatstvu tekstova koji su objavljivani u Magazinu tokom njegovog petnaestogodišnjeg kontinuiranog izlaženja.

Upravo o ovom iskustvu, u intervjuu za novi broj Magazina, govori dugogodišnja glavna i odgovorna urednica Bosanske Sumejje Meliha Terzić.  „Željele smo da budemo pri ruci ženi koja radi na sebi, koja treba da bude dorasla kompleksnoj lepezi svojih obaveza, svestrano ostvarena i sretna.“,  ističe profesorica Meliha Terzić. Osim toga profesorica Trezić govorila je i o bosanskom jeziku kao centru svog dugog, bogatog i plodnog profesionalnog angažmana, koji je krunisan Poveljom za životno djelo „Hasan Kaimija“.

Neiscrpnoj temi nužnosti usmjeravanja na primjer Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, ističući namaz kao putokaz i odrednicu svakog Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, dana i noći, u svom tekstu Naša snaga i zadovoljstvo su na stazi časnog Sunneta, Azra Fazlović nas poziva da posvjedočimo našu privrženost Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, riječima: „Dragi Poslaniče, tvoj sunnet je naš životni put, tvoj primjer je naš putokaz, mi želimo biti tvoji odani učenici i sljedbenici!“

Tema ovog broja bila je posvećena prevoditeljicama Kur'ana, malobrojnim i malo poznatim ženama koje su se samostalno upustile u prevođenje teksta najsvetije Knjige – Kur'ana Časnog,  i svojim hrabrim i odgovornim trudom dodatno i originalno obogatile raskošnu riznicu prijevoda kur'anskog teksta.

O dragocjenom i značajnom bogaćenju aktivnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putem specifičnog i ciljanog aktivizma njenih članica govori Amina Đulović, istražujući princip rada segmenta Odjela za brak i porodicu pri Rijasetu IZ  koji se tiče ženskog aktivizma i njegove konkretne rezultate i iskustva na terenu.

Autorica Aida Tule donosi nam vrlo zanimljiva promišljanja ljubavi iz svoje još neobjavljene knjige Arhitektura duše, a psihologinja Selvira Draganović pojašnjava pojam bračne ekologije.

Nove teme čitatelje Bosanske Sumejje očekuju u njenim stalnim rubrikama: Muslimanka u historiji, Zlatno doba islama, Odgoj, Njega i Stil. U rubrici Nastavna praksa donosimo prilog o jednom vrlo zanimljivom projektu – ljetnoj školi bosanskog jezika i kulture. Posredstvom rubrike Putopis upustili smo se u Bostonsku avanturu.

Pored niza starih stalnih i povremenih rubrika  ovaj broj, kroz pregršt interesntnih tekstova, donosi  i neke nove : Ljudi koji mijenjaju svijet, Crtice, Porodica, Sumejjina kutubhana i Moja bašča.

Novi broj Magazina za ženu i porodicu Bosanska Sumejja čitajte na bosanskasumejja.com/bosanska-sumejja-53-broj