Kolokvij “Muftija Muhamed Šefket-ef. Kurt – ugledni alim i humanista” bit će održan u Amfitetru Behram-begove medrese u Tuzli 23. novembra, s početkom u 12.30 sati.

Na kolokviju o muftiji Muhamedu Šefket-ef. Kurtu govorit će dr. Ševko Sulejmanović, dr. Adnan Jahić, Mustafa Spahić i mr. Mustafa Muharemović.

Na skupu će se obratiti dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Organizatori su Muftijstvo tuzlansko, Behram-begova medresa u Tuzli, Institut za društvena i religijska istraživanja i Medžlis Islamske zajednice Tuzla.

Muftija Muhamed Šefket-ef. Kurt rođen je u Travniku 1879. godine i potječe iz ugledne bošnjačke porodice čiji su članovi, duhovno i intelektualno, odgajani na najčistijim temeljima islama. Potraga za znanjem vodila ga je od Travnika, Mostara i Sarajeva, do Istanbula i Damaska.

Za banjalučkog muftiju postavljen je 1914. godine, a 1925. godine biva premješten u Tuzlu. U Tuzli je obavljao muftijsku dužnost sve do 1933. godina kada je izboran za člana Ulema-medžlisa u Sarajevu. Nakon odlaska u penziju, vratio se u Tuzlu gdje je umro 21. juna 1963. godine.

Muftija Kurt je biran u brojna upravna tijela i organe, te se s uvažavanjem navodilo njegovo mišljenje i isticala njegova mudrost, dobrota i prijatna narav.

Njegov ljudski kosmopolitizam i građanska hrabrost, iskazani u teškim danima Drugog svjetskog rata, kada je založio vlastiti život radi spašavanja Srba, Jevreja i Roma, nipošto nisu slučajni i usamljeni.

Oni su, zapravo, duhovna refleksija miljea iz kojeg je potekao, vijekovima njegovane tradicije utemeljene na islamu, koju on nikada nije zanemario ni iznevjerio.