Medžlis BRATUNAC
Broj džemata 6
Broj džamija 8
Broj mekteba 12
Drugi vakufski objekti 15
Broj imama 6
Glavni imam Elvir-ef. Hodžić
Predsjednik Izvršnog odbora Admir-ef. Velić
Džemati
  1. Džemat Bratunac
  2. Džemat Pobuđe
  3. Džemat Konjević Polje
  4. Džemat Hrnčići-Urkovići
  5. Džemat Glogova
  6. Džemat Voljevica
O medžlisu Medžlis Islamske zajednice Bratunac počinje svoj obnoviteljski rad 2002. godine, nakon što je njegov rad Agresijom na Bosnu i Hercegovinu bio prekinut punih 10 godina.

Tokom Agresije sva infrastruktura Islamske zajednice je uništena, glavni imam ubijen, a svo Bošnjačko stanovništvo protjerano. Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat, Skupština Opštine Bratunac i srpsko stanovništvo uzurpirali su veći dio vakufskih parcela i objekata, gradeći na tim parcelama stambene i poslovne objekte. U neprisustvu Bošnjaka, vlasti RS su donosile veći broj zakona i skupštinskih odluka na koje niko nije imao priliku uticati, a koji su potpuno diskriminatorski, kakav je i Zakon o građenju, koji legalizira otetu i uzurpiranu zemlju.

U prvim godinama obnoviteljskog rada Medžlis Islamske zajednice Bratunac, tada Povjereništvo, susreo se sa nizom problema, kao što su: nedostatak prostora za rad, slabo ili nikakvo iskustvo u organizacijskom podizanju Medžlisa, nedostatak materijalnih i finansijskih sredstava, nedovoljan broj članova, opstrukcije u radu od strane općinske vlasti, uzurpacija i otimačina vakufskog zemljišta.

Na inicijativu Muftije tuzlanskog, sačinjen je plan ili strategija rada, koja je uključivala da od 2003. do 2010. godine obnovimo džamije od džemata Konjević Polja do džemata Voljevica.

U ovom periodu, područije Medžlisa Islamske zajednice Bratunac je bilo veliko gradilište na kojem su nicale džamije, jedan za drugom. Obnovom džamija vjerski život je započeo normalno da funkcioniše ali razuđenost i udaljenost sela (zaseoka), loša putna infrastruktura, udaljenost škola od tih mjesta, podstaknuli su nas za gradnjom pomoćnih vakufskih objekata, kao što su mesdžidi, mektebi, tekije, mektebski centri. Danas Medžlis Islamske zajednice Bratunac posjeduje 8 džamija, 12 mesdžida,  konak-tekiju, mektebski centar, motel od 260 m2, omladinski centar, 5 gasulhana, 5 šadrvana, 2 imamska stana, 2 vakufske kuće.

U 2013.godini napravjen je značajan iskorak po pitanju oplemenjivanja vakufskih dobara, potpisan je višegodišnji ugovor sa BBI bankom o iznajmljivanju dijela prostorija vakufskog motela, zasađena je ogledna vakufska parcela oraha. Nakon dugogodišnjeg sudskog spora sa Općinom Bratunac po tužbi za uništenje, uzurpaciju i otimačinu vakufske zemlje, donešena je presuda u kojoj je vraćana sva nezauzeta imovina, a isplaćana je materijalna naknada za izgrađeno zemljište.

Na području Medžlisa egzistira i  funkcioniše 6 džemata, od prijeratnih 9. Neobnovljeni džemati su veoma udaljeni od Bratunca i u njima nije ostvaren značajniji povratak, ali je pokrenuto nekoliko inicijativa za obnovu porušenih džamija, šehidskih spomen obilježja i mesdžida u tim džematima.

U Medžlisu je zaposleno 6 stalnih imama koji rade u različitim uvjetima, odnosno, specifičnostima koje su vezane za određenu sredinu, džemat. Od značajnijih manifestacija za Medžlis Islamske zajednice Bratunac su:

12. maj – kolektivna džanaza za ubijene Bratunčane na Veljacima

31. juli – Šehidska dova u džematu Pobuđe

28. Ramazan – iftar u Konjević Polju