Medžlis ODŽAK
Broj džemata 1
Broj džamija 1
Broj mekteba 1
Drugi vakufski objekti 1 (gasulhana)
Broj imama 2
Glavni imam Safet-ef. Karahmetović
Predsjednik Izvršnog odbora Ahmer Škrijelj
Džemati Odžak
O medžlisu Današnji grad Odžak u povijesnim zapisima spominje se od 1593. godine kao manje naselje i utvrda (Jukić, 1850. godine). Te godine u Bosni je sultanovim fermanom uveden odžakluk s pravom nasljeđivanja koji su se dodjeljivali zapovjednicima turske vojske.

Miralem-begu je ovaj kraj dodijeljen kao odžak (posjed) i on je izgradio utvrdu koristeći ostatke ruševina starog rimskog grada. Nakon njegove smrti taj posjed naslijedio je njegov sin Ibrahim i u to vrijeme Odžak predstavlja veće naselje i graničnu utvrdu s manjim brojem graničara.

Austrijska vojska je u nekoliko navrata prelazila rijeku Savu i osvajala Odžak sve do potpisivanja Beogradskog mira 1739. godine, kada je uspostavljena nova granica Bosne duž rijeke Save.

Urbana struktura grada zasnivala se na principu organizacije stambenih grupacija-mahala, povezanih s poslovnim zonama. Izgrađena je i drvena džamija, nazvana Drvenija koja je kasnije bila spaljena.

Rat u Bosni i Hercegovini nije zaobišao ni grad Odžak. Rat u Odžaku počeo je 21. aprila 1992. godine kada su srpske snage s 32 rakete pogodile grad. Tom prilikom poginulo je četvero građana Odžaka.

U gradu Odžaku trenutno djeluju dva kulturna udruženja, Kulturno-umjetničko društvo Preporod i Kulturno-umjetničko društvo Napredak. Ova dva kulturna društva svake godine organizuju mnogobrojne kulturne manifestacije u gradu Odžaku.

Značajan društveni događaj u Odžaku su i obilježavanja hidžretske godine, jer se svake godine u Odžaku organizuje centralna manifestacija obilježavanja Nove hidžretske godine na području Tuzlanskog muftiluka a i Bosne i Hercegovine.

Doček Nove hidžretske godine je ispunjen nizom kulturnih sadržaja za sve posjetioce ovog grada.

Obilježavanje značajnih datuma BiH i sjećanje na Genocid u Srebrenici.

Pri Medžlisu djeluju i rade UGM Sumejja, neformalna grupa mladih Cvijet milosti i ženski hor Đulizare.