Katedra tefsira i hadisa 

U organizaciji Medžlisa IZ-e Srebrenik, džemata C. Srebrenik, u petak 26. januara nakon jacije-namaza, u gradskoj džamiji u Srebreniku, održana je redovna Katedra tefsira i hadisa “Allahova milost ”. Večerasnji program ima dvostruki povod: redovna katedra tefsira i hadisa, a ovoga puta povodom završetka halke hadisa koja se nekoliko mjeseci održavala za mlade u Gradskoj džamiji u Srebreniku.

Na početku prisutne je poselamio imam džemata Gradske džamije i koordinator za rad sa mladima pri Medžlisu Srebrenik Emir-ef. Brašnjić. U svom obraćanju on je istakao da mu Medžlis Srebrenik na čelu sa glavnim imamom i predsjednikom daje punu podršku u radu sa mladima, zbog čega iza toga i stoje odlični rezultati. On je bio i voditelj halke tefsira i hadisa u Srebreniku.

Skup je poselamio i glavni imam Medžlisa Srebrenik Refik-ef. Hodžić, naglasivši važnost rada sa mladima. Vazu-nasihat na pomenutu temu je kazivao hfz. Abdulah-ef. Kapo, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli i koordinator za rad sa mladima za Muftijstvo tuzlansko.

Programu su osim domacina prisustvovali mladi iz Brčkog, Gračanice i Tuzle, zajedno sa svojim koordinatorima. Program je učenjem ilahija uljepšao Jasmin-ef. Oštraković, imam džemata Rapatnica. Hfz. Kapo je u svom obraćanju pohvalio rad sa mladima u Medžlisu Srebrenik kazavši da su se uvijek odazivali svim projektima za mlade koje je Muftijstvo iniciralo.
Nakon predavanja upriličeno je druženje za mlade pomenutih Medžlisa u prostorijama gradske džamije uz kahvu i večeru.

Predavanje i druženje za žene u džematu Luka

Odjel za ženski aktivizam, brak i porodicu, pri Medžlisu islamske zajednice Srebrenik u okviru svojih redovnih aktivnosti realiziraju aktivnosti obilježavanja značajnih datuma u islamskom kalendaru, a tako i važnih datuma od društvene zajednice. Do sada su konstantno realizirali brojne aktivnosti.

U saradnji sa džematom Luka, u džamiji pomenutog džemata organizovale su prigodan program i druženje. Na početku ašere je proučila hanuma Fatima Glumčević, a potom se prisutnima obratila muallima Edina Mujkić, koordinator odjela za ženski aktivizam, brak i porodicu, ukazavši na značaj žene u islamu. Potom je održala predavanje na temu „Uloga žene u porodici i odgoju djece“. U svom govoru ukazala je na značaj porodice u islamu, žene u porodici, te njenoj ulozi u odgoju djece.
Nakon programa upriličeno je druženje uz kahvu i kolače, te ilahije i kaside, za sve prisutne, a za to su se pobrinule polaznice Edukativnih programa iz džemata Luka, Medžlis IZ-e Srebrenik.

Prema riječima koordinatorice Edine Mujkić Odjel za brak i porodicu planira u ovoj godine ovakva druženja u svim džematima Medžlisa Srebrenik, te da je ovo prvo takvo druženje.

Centralna džamija u Srebreniku bogatija za multidiscipliniranu prostoriju

U Gradskoj džamiji u Srebreniku 25. januara sa radom je počela multidisciplinarna prostorija. Prostorija je namijenjena za razne kurseve, halke, druženja, kao čitaonica jer je planirano i osnivanje biblioteke, održavanje sastanaka i sl.
Prema riječima imama džemata centralne srebreničke džamije Emir-ef. Brašnjića donator ovog hairli projekta je Husić Ševala iz Srebrenika. Investicija za adaptaciju i opremanje ove prostorije iznosila je 10.000 KM.
„Hoću nešto za svog života da učinim od hajra što će koristiti ljudima, a biti upisano kao trajni hajr kod Allaha Uzvišenog,“ istakla je Ševala.
„Ja sam kao imam izuzetno zadovoljan što na raspolaganju imamo jednu ovakvu prostoriju koja će koristiti svojoj namjeni i poboljšati vjerski život u Srebreniku. Za sve projekte koje smo planirali u džamiji, imali smo podršku naših džematlija, koji su veoma zadovoljni sa onim što je urađeno. Tako je i sa ovim projekom koji će, nadam se, uz Allahovu pomoć privući džematlije, posebno mlade ljude u džamiju, jer će im se ponuditi novi sadržaji. Molim Allaha da hanumu Ševalu nagradi za ovaj hajr i da joj kao trajno dobro upiše,“ ističe Emir-ef.

Kurs arapskog jezika 


U srijedu, 25. januara, u prostorijama Medžlisa IZ-e Srebrenik održan je završni ispit za polaznike kursa arapskog jezika. Medžlis Islamske zajednice Srebrenik i kulturni centar “Kralj Fahd” Sarajevo već nekoliko godina organiziraju kurs arapskog jezika za sve uzraste.

Prisutne je poselamio glavni imam Medžlisa Srebrenik Refik-ef. Hodžić, koji je ukazao na značaj poznavanja jezika Kur’ana, te iskazao riječi zahvale kulturnom centru “Kralj Fahd”. On je istakao da je Medžlis IZ-e Srebrenik do sada realizirao niz ovakvih projekata. Čestitao je grupi koja je uspješno okončala kurs.

Svečanost je završena završnim ispitom i dodjelom certifikata. U ispitnoj komisiji bili su Emir-ef. Brašnjić, voditelj kursa, Ibrahim Tulić, Edin Hadžifejzović, uposlenici centra.

Predstava “Behram-beg” i u Srebreniku

U srijedu 24. decembra 2018. godine gosti Medžlisa IZ-e Srebrenik bili su učenici i učenice Behram-begove medrese iz Tuzle. Veliki broj prisutnih imalo je čast i priliku pogledati izvođenje dramskog prikaza o Behram-begu i njegovoj medresi pod nazivom “Behram-beg” u izvedbi Dramske sekcije ove škole. U programu su učestvovali i Hor i Recitatorska sekcija. Scenario i režiju za ovu predstavu potpisuje profesorica Emina Hatunić, dok su učenike za ovaj nastup također pripremali profesori hfz. Nedžad Vehabović i Mevludin Hajdarhodžić.

Prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Refik-ef. Hodžić koji je naglasio važnost ove najstarije odgojno-obrazovne ustanove u sjeveroistočnoj Bosni, te se zahvalio učenicama i učenicima Behram-begove medrese na izvođenju dramskog prikaza o Behram-begu, osnivaču ove najznačajnije odgojno-obrazovne stanove.

U dramskom prikazu “Behram-beg” učesnici su prisutnima predstavili lik i djelo Behram-bega, osnivača istoimene medrese, kao i sve one lijepe ali i teške trenutke kroz koje je prolazila ova ustanova kroz vrijeme.