Predramazanski susret mladih Muftijstva tuzlanskog održan je u nedjelju 6. maja 2018. godine u Odžaku. Domaćini ovog susreta bili su Medžlis Islamske zajednice Odžak i Mreža mladih ovog medžlisa.

Oko 350 mladih, predstavnika medžlisa sa područja Muftijstva tuzlanskog, okupilo se u ovom posavskom gradu gdje su uz druženje i sportske aktivnosti imali i korisne radionice.

Susretu je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović koji je mlade pozvao na čuvanje vjere i domovine, istakavši izgrađivanje lijepih osobina i važnost međusobnog upoznavanja i povezivanja.

„Draga omladino, na vama naša domovina ostaje. Ostaje i naš din i vrijednosti po kojima mi jesmo muslimani i muslimanke. Zato smo vam svima zahvalni što ste se uključili u institucije i što pripadate omladinskoj mreži u Islamskoj zajednici, počevši od vaših džemata i medžlisa, pa do mreže na Muftijstvu i cijeloj Islamskoj zajednici. Vaš put na kojem ste je pravi put. Mi smo uz vas na putu dobra na kojem ćemo podržati vaše korake kako bi oni bili još stabilniji i sigurniji. Danas smo došli u Posavinu. Ova naša Posavina ima svoju ljepotu i vrijednosti. Uz nju hoću da spomenem i Podrinje jer je važno da su s nama danas i mladi iz Podrinja. To su naše granice. A Kur'an nas poziva da čuvamo naše granice. Želimo živjeti sretno u našoj domovini, sa svim našim komšijama koji Bosnu i Hercegovinu vole i zajedno s nama je grade. Ranije generacije su nam ostavile naš din i našu domovinu. Valja nam čuvati taj emanet. Ne može ni jedan narod bez domovine. Neka svaka naša kuća ima mushaf i sedžadu. Ali neka svaka naša kuća ima i zastavu naše domovine Bosne i Hercegovine. Treba nam domovina, a domovini treba dobar narod. Vi ćete ako Bog da biti dobra generacija Bošnjaka,“ kazao je muftija Fazlović.

Medžlisi u Muftijstvu tuzlanskom, kroz različite programe okupljaju hiljade mladih ljudi. Samo halka hadisa u 80 džemata okuplja više hiljada mladih. Mladi koji su se okupili u Odžaku kažu da su ovakva druženja korisna zbog učenja ali i upoznavanja s mladima iz drugih krajeva, razmjene iskustava i ideja.

Fahrudin-ef. Mujanović, imam džamije u Odžaku i zamjenik glavnog imama, istakao je posebnu važnost okupljanja mladih u ovom posavskom gradu. On se zahvalio vrijednim imamima i muallimama u Odžaku i okolnim gradovima koji brinu o svojim džematlijama počevši od onih najmlađih koji se okupljaju u mektebskoj igraonici ali i svima drugima.

Glavni imam Safet-ef. Karahmetović je kazao kako je omladina uvijek imala različita iskušenja, a i danas su ti izazovi veliki, i na individualnom ali i na kolektivnom nivou. On je istakao važnost podrške i pažnje koju Islamska zajednica pruža mladima kroz odgoj, obrazovanje, sticanje različitih vještina i  duhovnu izgradnju.

Održana je radionica pod nazivom „Oslobađanje od nesigurnosti“ i revijalna utakmica koju su odigrale ekipe iz Podrinja i Posavine, a u popodnevnim satima je održan i koncert ilahija i kasida u izvođenju hora Rejjan.

U Odžaku su predramazanskom susretu prisustvovali mladi iz medžlisa Muftijstva tuzlanskog zajedno sa glavnim imamima, imamima, koordinatorima za rad s mladima u ovim medžlisima i koordinatorom za rad s mladima Muftijstva tuzlanskog hafizom Abdullahom Kapom.