Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida. Na ovaj dan se u gotovo svim džematima BiH posjećuju mjesta gdje su ukopani šehidi. U Srebreniku je na dostojanstven način obiljen ovaj dan.

Predstavnici džemata Ćehaje, Medžlis IZ-e Srebrenik su na dostojanstven način obilježili drugi dan Ramazanskog bajrama, Dan šehida. Oni su drugog dana bajrama obišli porodice šehida, a obišli su i majku četiri sina šehida, ženu šehida, sestru šehida.

Fatima Huremović rođena 1946. godine iz Srebrenici, nakon pada ove enklave živjela je u Kolektivnom centru u Špionici a potom je izgradila kuću u Ćehajama kod Srebrenika.

U razgovoru sa nanom Fatom Huremović, prilikom obilaska, mogla se vidjet tuga,  sa uzdahom i suzama u očima kazala nam je: “U ratu izgubila sam svoja četiri sina. Fadil Huremović je bio rođen 1969. godine, Fikret Huremović 1973., Mirsad Huremović 1975., a Mustafa Huremović 1977. godine. Samo je Fadil bio od njih oženjen.“

U genocidu u Srebrenici izgubila je i muža Hasana (1944), oca Šahmana, majku Aliju i brata Mehmedaliju. Nana Fatima sada živi sa kćerkom koja je također izgubila muža u srebreničkom genocidu, govori nana sa suzama u očima. „Hvala svima koji na današnji dan otvore moja vrata, u tome nalazim utjehu, a posebno se zahvaljujem džematu koji me nije ostavio samu.“ Ona kaže da utjehu nalazi u namazu i dovi. Svakog dana uči dove za svoje sinove, muža, brata, roditelje, i još za desetine onih koje je izgubila u ratu.

U razgovoru sa imamom džemata Ćehaje Jasmin ef. Begunićem istakao je: “Naša je obaveza da se sjećamo svih šehida i da pazimo na njihove porodice koliko je to moguće. Želimo da podijelimo tugu s njima i da im pokažemo kako se suosjećamo s njima“.

Efendija Begunić, drugog dana Ramazanskog bajrama, na Dan šehida, svake godine obiđe porodice šehida u svom džematu, a tako je i ove godine posjetio nanu Fatimu zajedno sa članovima Džematskog odbora Ćehaje, Đulagom Smajlovićem i Asimom Ibrićem.

(Damir Babajić)