Sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog održana je u srijedu, 21. septembra 2022. godine. Sjednicom je predsjedavao muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Na sjednici je razmatrana informacija o aktivnostima povodom početka 2022/23. mektepske godine. Zaključeno je da su obavljene potrebne pripreme te je u mektebima na području Muftiluka tuzlanskog, 10. septembra 2022. godine, uspješno počeo upis polaznika mektepske pouke. Određene aktivnosti će biti realizirane u narednom periodu a poseban akcenat je stavljen na povećanje broja polaznika mektepske pouke.

Predstavljen je plan organizacije seminara za imame i vjeroučitelje s područja Muftiluka tuzlanskog koji imaju do pet godina radnog iskustva, te plan organizacije Kursa islama za srednjoškolce u medžlisima Bijeljina, Janja, Zvornik, Bratunac i Vlasenica.

Razmatrana je informacija o obuhvatnosti polaznika islamske vjeronauke mektepskom poukom, te  mišljenje članova takmičarskih komisija o nivou pokazanog znanja takmičara na mektepskom takmičenju na nivou Muftiluka tuzlanskog u 2021/2022. mektepskoj godini.

Članovi Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog upoznati su s informacijom o raspisivanju konkursa za dodjelu priznanja i nagrade „Redžep-ef. Muminhodžić“ za 2021/22. godinu.

Tokom sjednice je prezentirana informacija o opremanju 44 kabineta islamske vjeronauke u osnovnim i srednjim školama na području Muftiluka tuzlanskog za period 2014-2022. godine. Sudionici u raspravi su ocijenili važnost ovog djelovanja Islamske zajednice, Muftijstva tuzlanskog i donatora, na poboljšanju uvjeta rada i afirmaciji vjeronauke u školskom sistemu.

Posebna tema razgovora bila je izrada plana mjera Muftijstva tuzlanskog, medžlisa i džemata za unaprjeđenje rada svih mekteba na području Muftiluka tuzlanskog.

Na sjednici su razmatrani izvještaji o organizaciji hadža u 2022. godini na području Muftiluka tuzlanskog, te izvještaj o realizaciji akcije Kurban za Behram-begovu medresu. Prezentirane su aktivnosti na pripremi provođenja izbora u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini na području Muftiluka tuzlanskog.

Savjet je razmatrao informaciju o ostvarenom napretku u radu Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama. Istaknuto je veliko zalaganje menadžmenta, uposlenika ovog Centra i njihovih saradnika, koji su u proteklom vremenu, uz podršku Rijaseta IZ i Vlade TK, načinili značajne iskorake u radu i djelovanju ove ustanove. Predstavnici Centra iskazali su posebnu zahvalnost Muftijstvu tuzlanskom na kontinuiranoj brizi i podršci. Naglašeno je da Centar ima veliki značaj u našem društvu. U ovoj ustanovi rehabilitaciju je prošlo više od 500 osoba među kojima je veliki broj onih koji su danas korisni članovi društva. U Centru se odvija psihološka, duhovna, neurofeedback i radno-okupaciona terapija a kontinuirane su i aktivnosti na prevenciji ovisnosti.

Razmatrana su i druga pitanja iz domena rada Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog.