Na seminaru za imame i vjeroučitelje, koji je održan 8. aprila 2015. godine u Brčkom, govorilo se o kreativnosti u procesu izvođenja nastave, inovativnom pristupu učenicima te o komunikacijskim vještinama i nastupanju u medijima.

Seminar je počeo učenjem ajeta Časnog Kur'ana od strane hafiza Ismail ef. Čehića i kratkim obraćanjem glavnog imama mr. Mustafe ef. Gobeljića koji je u ime domaćina poželio dobrodošlicu predavačima i učesnicima ovog skupa.

Ovo je prvi seminar ovog tipa, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko, u čijem radu su zajedno učestvvali imami Medžlisa IZ-e Brčko i vjeroučitelji koji rade u osnovnim školama u Brčko distriktu BiH.

Vrijeme predviđeno za predavanja podijeljeno je prema temama a u prvom bloku govorio je dr. Sead Seljubac, pomoćnik Muftije tuzlanskog i to na temu: “Kreativnost i inovativnost u nastavi i odgoju.”

Dr. Seljubac je naglasio kako je od izuzetne važnosti, s ciljem da budemo što uspješniji u odgojno-obrazovnom procesu, sa pozicije nastavnika, odgajatelja ili muallima djelovati u skladu sa očekivanjima, realnim potrebama i mogućnostima učenika s kojima smo u svakodnevnim ili povremenim kontaktima. Globalizacijski trendovi su se, jednostavno ćemo uočiti, odrazili i na način mišljenja i učenja današnjih generacija. Samim tim, kreativan i inovativan pristup nastavi se nameće kao blagi imperativ.

U drugom tematskom bloku govorila je Amina Đulović, novinarka radija BIR na temu: “Komunikacijske vještine i nastup u medijima.”

Po završetku predavanja organizirana je i radionica čiji rezultati su bili povod diskusije o spomenutoj temi. S obzirom da smo svakodnevno u komunikaciji sa medijima većina učesnika seminara smatra da je dodatna edukacija na ovom planu veoma potrebna kako bi se djelovanje imama i vjeroučitelja javnosti predstavilo na najbolji mogući način.