petak, 13. oktobra 2023. godine povodom Međunarodnog dana bijelog štapa upriličena je posjeta Udruženju građana oštećenog vida.

Udruženje su posjetili koordinatori za saradnju sa nevladinim organizacijama Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Tuzla, hafiz Nedžad Vehabović i Mersad Pašić.

Koordinaotri Vehabović i Pašić sreli su se sa predsjednikom Udruženja Kasimom Kahrimanovićem i izvršnom direktoricom Tifom Tučić. Razgovarano je o predstojećim aktivnostima kojima će Udruženje obilježiti Dan bijelog štapa. Uručena je i prigodna novčana hedija koja će značajno pomoći realizaciju planiranih aktivnosti koje za cilj imaju unapređenje kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu je 39 milijuna slijepih te je na taj način prevalencija sljepoće oko 5 na 1000 stanovnika. Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini imamo oko 5.000 slijepih i teže slabovidnih osoba.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. oktobar s ciljem upoznavanja javnosti sa svakodnevnim izazovima slijepih osoba te podizanja svijesti o važnosti njihova ravnopravnog uključivanja u svakodnevne društvene aktivnosti. Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava od 1964. godine kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država taj dan proglasio Danom bijelog štapa.