Predstavnici Evangelističke crkve u Njemačkoj posjetili su u subotu, 21. maja 2022. godine, Muftijstvo tuzlansko.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović se zahvalio gostima na posjeti Muftijstvu tuzlanskom i interesiranju za prilike u Bosni i Hercegovini. Muftija je govorio o radu Muftijstva tuzlanskog, te je istakao prednosti koje zbog svoje dugogodišnje tradicije ima Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ali i poteškoće koje su nastupile nakon Agresije i Genocida, posebno kada je u pitanju Srebrenica i Podrinje. Ova posjeta i razgovor sa sobom nosi jedno dragocjeno iskustvo i nove spoznaje, zaključio je muftija Fazlović.

Tokom ovog susreta gosti su se interesirali za način školovanja i usavršavanja imama, mektepsku nastavu, vjeronauku u školama, međureligijsku saradnju i druga pitanja iz domena rada i djelovanja Muftijstva tuzlanskog. Istakli su važnost dobrog organiziranja vjerskog života te neprocjenjivo iskustvo i kontinuitet koji u tome ima Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Muftijstvo tuzlansko ovom prilikom su posjetili prof. dr. Stefan Schreiner, prof. dr. Wolfgang Reinbold, Rafael Nikodemus, Ralf-Lange Sonntag, dr. Sönke Lorberg-Fehring, prof. dr. Elisabeth Hartlieb. Zajedno s njima, u ime Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, u posjeti su bili i Adem Hasanović, sekretar, te Aldin-ef. Kusur i Meho Travljanin. Susretu su prisustvovali dr. Mensur Husić, Muhamed Hasanspahić i Amina Đulović.

Nakon prijema u Muftijstvu tuzlanskom, gosti su posjetili Gazi Turali-begovu džamiju, Kapiju i Behram-begovu medresu te su se upoznali s njihovim historijatom i značajem.

Predstavnici Evangelističke crkve u Njemačkoj u Behram-begovoj medresi su razgovarali s ministrom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona dr. Ahmedom Omerovićem, direktorom Instituta za društvena i religijska istraživanja dr. Šefkom Sulejmanovićem, direktorom Biblioteke „Behram-beg“ Admirom Muratovićem i pomoćnikom direktora Medrese prof. Mehmedalijom Čandićem.

U nedjelju, 22. maja 2022. godine planirana je posjeta Medžlisu Islamske zajednice Srebrenica i Memorijalnom centru Potočari Srebrenica.