Danas je u džematu Brlošci-Gojakovići, Medžlis Islamske zajednice Kladanj, svečano otvorena džamija.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Remzija-ef. Pitić, muftija goraždanski, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog Mensur Husić, glavni imam i predsjednik medžlisa Asim-ef. Esmić i Selman Busnov, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Midhat Čaušević, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović, općinski načelnik Jusuf Čavkunović, imami, vakifi i brojni gosti i džematlije.

Muftija Remzija-ef. Pitić je prisutnima prenio selame, dove i čestitke reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića. Govoreći o dobrim i plemenitim Bošnjacima naglasio je da su to ljudi koji imaju snagu i sabur da istrpe, iznesu i ono što izgleda nemoguće.

– Nama je naš Gospodar dovoljan, imamo u sebi sasvim dovoljno duha i plemenitosti za sve ljude na dunjaluku ali nismo naivni. Borit ćemo se kao što smo se stoljećima borili. Uz Božiju pomoć, našu dobrotu i plemenitost ovu zemlju ćemo napraviti dostojnom življenja svakog njenog stanovnika. Molim Allaha, dželle šanuhu da se izgradimo tako da nam je naš Gospodar dovoljan a i da u isto vrijeme znamo dunjalučke mehanizme kako izgraditi zemlju najljepšu na svijetu, u kojoj će biti ponos živjeti svakom njezinom stanovniku, poručio je muftija Pitić.

Muftija Vahid-ef. Fazlović je kazao da je ova džamija svojom ljepotom ukrasila okolna brda.

– Nazvali ste je „Bosanska džamija“. Sve naše džamije su bosanske džamije ali vi ste htjeli da se to ne podrazumijeva, htjeli ste da nas jasno podsjetite na to i da svoju džamiju upravo tako zovete. To je lijepa zamisao i mnogo kazuje o vama, vašem duhu i identitetu. Naša mjesta kao što je Kladanj zaslužuju veliku pažnju i podršku. Kladanj je naša stara bosanska čaršija i želimo da ovdje uvijek žive Bošnjaci, da se rađaju sinovi i kćeri, da vole svoje kuće i avlije, njive, šume, svoja imanja… Važno nam je da su s ovom džamijom, jednom od devetnaest džamija koliko ih ima u MIZ Kladanj, ojačani ovaj džemat i medžlis, kazao je muftija Fazlović.

Tokom današnje svečanosti prisutnima su se obratili glavni imam MIZ Kladanj Asim-ef. Esmić, imam džemata Hazim-ef. Musić, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i nekadašnji imam džemata Midhat Čaušević te predsjednik građevinskog odbora Alija Hajdarević.

Muftija Pitić je džamiju proglasio vlasništvom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini a džamiju je otvorio vakif Čaušević Zehrid.

Gradnja mesdžida na mjestu današnje džamije počela je 1989. godine. Džematlije Brložaka i Gojakovića 2016. godine objekat su adaptirali i u njemu su se provodile ramazanske aktivnosti i mektebska pouka. Rekonstrukcija i izgradnja “Bosanske džamije” koja je danas svečano otvarena počela je 2022. godine.