Srebrenica je snažna opomena, prije svega nama koji smo preživjeli, ali, nadam se i generacijama koje dolaze –  izjavio je danas reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, prije dženaze za 30 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici.

Reisul-ulema je, u izjavi za medije Islamske zajednice, kazao da je potrebno stalno podsjećati da je u Srebrenici počinjen zločin genocida nad nedužnim ljudima.

– Svi smo trebali da se zapitamo kako je do ovoga došlo i da sagledamo posljedice onoga što je učinjeno. Oni koji su iza ovog stajali i koji nisu reagirali svih ovih godina, znali su šta se dogodilo. Druga stvar jeste da proces potrage za ubijenim nije završen. Skrivanje zločina genocida je bilo organizirano, a vlast koja je to organizirala je znala tačno šta se dešava. Dvadeset osam godina je prošlo a mi još uvijek tragamo za velikim brojem ljudi u grobnicama. Ne mogu kazati da neke katarze nema, ali je to jako tiho. S čime ćemo dočekati 30. godišnjicu, to je sada pitanje – kazao je reisul-ulema.

Reisul-ulema je poručio da se nada da će istina pobijediti i da će biti “blagotvorna za sve nas, kako porodice žrtava, tako i one iz čijeg je naroda ovaj genocid planiran, izvršen i do danas skrivan”.

– Nadam se da ćemo se svi osvijestiti da nas samo istina može osloboditi. Mi trebamo, zbog budućih generacija, graditi bolji svijet u odnosu na ono što smo živjeli devedesetih godina. Naš bošnjački narod je narod koji nosi bol i tugu, to neće u nama prestati, ali smo spremni prihvatiti iskreno kajanje onih koji se iskreno pokaju. Boga molim da porodicama stradalih podari svako dobro, da njihova djeca budu snažna i jaka, da budu poruka svima onima koji su ovo učinili, ali i onima koji eventualno to isto zameću u svojoj duši za neko buduće vrijeme – poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

(MINA)