Ove godine sa područja Muftijstva tuzlanskog na hadž putuje 188 osoba, letom koji je zakazan za 29.8.2016. godine u 6 sati

Seminar za hadžije Muftijstva tuzlanskog, u organizaciji Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH, održan je u subotu 6.8. u džamiji Kralj Abdullah u Tuzli.

Hadžije je poselamio i zaželio im dobrodošlicu hafiz Ahmed-ef. Huskamović, glavni tuzlanski imam iskazavši radost što se seminari ali i ispraćaj hadžija sa područja Muftijstva tuzlanskog održavaju u džamiji Kralj Abdullah u Tuzli.

Izet-ef. Čamdžić, koji je ove godine koordinator vodiča Ureda za hadž, predstavio je vodiče, ljekarsku ekipu, i ukazao na najvažnije momente u organizaciji i odlasku na hadž hadžija iz Bosne i Hercegovine. On je govorio o posjeti Meki i Medini, te upoznao hadžije o fazama putovanja koje ih očekuju, objasnivši ibadete koje će izvršavati.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u svome obraćanju posebno istakao brigu o takvaluku.

– Najvrjednije o čemu treba da brinete, vi koji obavljate hadž ove godine, je takvaluk. Neka vam vaše porodice pomognu u svim drugim pripremama a vi imajte ispred sebe taj duhovni horizont,  duhovnu liniju, takvvaluku, jer je to najpreče. Onda će hadž biti tako berićetli, mubarek, da ćemo poslije hadža doći u svoj zavičaj, svoju domovinu, svojim kućama i vratiti se sebi ponovo ali temeljito drugačiji. Samo jedna slika je dovoljna: ko obavi hadž i bude poštovao propise vratit će se sa hadža kristalno čist kao što je bio u momentu kada ga je majka rodila. Muhammed a.s. je tako slikovito govorio o onome što je ljudskom rodu najvažnije. Čast je biti rob Gospodara svjetova, učvršćujmo svoje stope na tom putu, kazao je muftija Fazlović.

Sadžid-ef. Ramić koji je zadužen za doček, ispraćaj i smještaj hadžija predstavio je tok putovanja, a doktori Husanović Halid i Fatima Hukić govorili su o medicinskim aspektima organizacije i hadžijama uputili praktične medicinske savjete.

Hadžije su na kraju seminara preuzeli knjige, kofere, prsluke, okovratne novčanike, mahrame i torbe.

Ove godine sa područja Muftijstva tuzlanskog na hadž putuje 188 osoba, letom koji je zakazan za 29.8.2016. godine u 6 sati sa sarajevskog aerodroma.

{gallery}0608160{/gallery}