Svečanom maturskom akademijom, koja je održana u petak 28. maja 2021. godine, školovanje u Behram-begovoj medresi završila je 345. generacija maturanata.

Ova generacija broji 69 učenika i 67 učenica. Razrednici maturantima su bili profesori Asmir Dorić i Ervin Sejdinović, dok je odgajatelj bio Bekir Šabić. Razrednice maturanticama su Merjem Vildić-Modrić, Amila Hasanspahić i Seldina Halilović, a odgajateljica Senada Vikalo-Mehmedćehajić. Ova generacija je iznjedrila veliki broj kvalitetnih i nadarenih učenika koji su se uspješno nosili s mnogobrojnim izazovima i na brojnim takmičenjima na najljepši način predstavljali svoju školu. Među njima su tri hafize i četiri hafiza. Državni viceprvak Bosne i Hercegovine u fizici je maturant Ismail Brkić, a tu su još brojni takmičari koji su svojim trudom i zalaganjem Medresi donijeli neka od mnogobrojnih priznanja tokom svog školovanja.

Učenik generacije je Ismail Brkić, a učenica Selma Džafić.

Svečanu matursku akademiju su pripremili i izveli učenici i učenice Behram-begove medrese, bez publike, s direktnim prenosom na zvaničnoj FB stranici Medrese. U najsvečanijem dijelu programa razrednici su još jednom prozvali svoje učenike.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je maturantima, njihovim rodteljima, upravi i profesorima Medrese prenio čestitke reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića. Istakao je da su ovi učenici naš ponos.

„Generacije Behram-begove medrese danas, u ovom vremenu, dokaz su snage našeg naroda na primjeru snage naših porodica, bereketa kojim su one obasute. Poslije uloge roditelja, u životu svakoga od nas, najvažnija je uloga učitelja. Drago mi je što su učenici i učenice, i u ovoj prilici, iskazali duboko poštovanje i zahvalnost svojim profesorima. U ovoj prilici, želim da se sjetimo svih naših maturanata, djece koja pohađaju naše škole, fakultete. Oni su naša bolja budućnost, ako Bog da,“ kazao je muftija Fazlović.

Direktor Medrese dr. Ahmed Hatunić izrazio je nadu da je ova generacija, krećući se prema životnim putevima koji su duži, širi i kompleksniji od bilo kakvog obrazovanja i naučnih teorija koje se izučavaju, postigli dovoljno moralnih i ljudskih vrlina, znanja i radnih navika da budu dostojni reprezenti svoje škole, naroda i domovine Bosne i Hercegovine ondje gdje se budu nalazili i djelovali.

Maturantima je čestitke povodom završetak školovanja u Behram-begovoj medresi uputio ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković, te im je poželio mnogo uspjeha u životu i daljem školovanju.

Snimak svečane akademije 345. generacije Behram-begove medrese možete pogledati na linku:

AKADEMIJA 345. GENERACIJA