Institut za društvena i religijska istraživanja iz Tuzle i Medžlis Islamske zajednice Tuzla, uz podršku Muftijstva tuzlanskog i Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, organiziraju promociju knjige pod nazivom “Imami Srebrenice 1992 – 1995: Memorizacija kao zavjet i opomena”, autora Alije Jusića.

Promocija knjige će se održati u Velikoj sali Bosankog kulturnog centra u Tuzli u srijedu, 24. maja 2023. godine, sa početkom u 19:00 sati.

O knjizi će govoriti muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja doc. dr. Šefko Sulejmanović, sekretar i imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik prof. Osman Halilović te autor knjige Alija Jusić. U programu učestvuju glumac Irfan Kasumović i prof. Nihad-ef. Ibrišević a moderator će biti sekretar Instituta za društvena i religijska istraživanja Emir Šečić.

Knjiga, pod naslovom “Imami Srebrenice 1992 – 1995: Memorizacija kao zavjet i opomena”, nastala je iz ljudske potrebe i moralne obaveze autora da prenese nama i budućim naraštajima ono što se događalo u Srebrenici i oko Srebrenice tokom Agresije na nezavisnu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine.

Alija-ef. Jusić, džematski imam u Potočarima kod Srebrenice i glavni imam Odbora Islamske zajednice Srebrenica tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu, bio je neposredni svjedok događanja o kojima piše u ovoj knjizi.

Svjedočenje autora ove knjige jedno od najautentičnijih štiva o životu i stradanju imama na ovom dijelu bosanskohercegovačke grude, pisano perom neposrednog svjedoka mnogih događanja u Srebrenici i oko Srebrenice, a najviše onih jezivo bolnih, nepojmljivih zdravom ljudskom umu i civiliziranom svijetu. Stoga je ova knjiga, ovakva kakva jeste, i morala biti objavljena i predstavljena svekolikoj javnosti.