U utorak 15. marta 2022. godine u Tuzli je održana projekcija dokumentarnog filma “U sjeni minareta”.

Projekciju ovog filma, koji tematizira religijski život i sistematsko ubijanje imama “UN Sigurne zone Srebrenica” tokom agresije na našu domovinu 1992-1995. godine, organizovali su Muftijstvo tuzlansko i Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, a domaćin je bila Behram-begova medresa. Autori filma su Hasan Hasanović i Omer Hasanović.

Projekciji su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, glavni imami, imami, ulema, zvaničnici, brojni gosti i učenici Medrese.

Muftija Fazlović je kazao kako je nepobitno utvrđeno da je u okviru agresije na Bosnu i Hercegovinu sistematski provođen elitocid.

“Imami su ljudi iz naroda, oni su uz svoj narod. Pokazalo se i u najtežem vremenu za Bosnu i Hercegovinu da su imami osvjetlali obraz svih svojih časnih prethodnika. Položili su veliku žrtvu u toj misiji. U Srebrenici je bilo pedeset imama, a polovina od tog broja nisu preživjeli genocid. Imami su bili meta na poseban način. Mučeni su i ubijani vrlo često javno da to bude primjer njihovom narodu. Nisu pokleknuli. Imami su ostali takvi i nakon agresije u Srebrenici, Podrinju i na svakom drugom mjestu u Bosni i Hercegovini”, kazao je muftija Fazlović.

Prisutnima su se obratili direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, glavni imam MIZ Srebrenica Damir-ef. Peštalić, autor Hasan Hasanović i Mevludin-ef. Hrnjić jedan od imama Srebrenice koji je preživio genocid.

Autor dokumentarnog filma Hasan Hasanović ističe da je Memorijalni centar Srebrenica–Potočari inicirao realizaciju projekta elitocid, a koji se tiče sistematičnog ubijanja imama u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija. Prvo je pripremljena publikacija koja se sastoji od naučno-istraživačkog rada o ovoj temi, a drugi dio projekta je dokumentarni film “U sjeni minareta”.

Mevludin-ef. Hrnjić jedan je od imama koji je preživio genocid u Srebrenici i koji se poslije skoro tri mjeseca lutanja kroz šume probio na slobodnu teritoriju.

“Što se tiče vjerskog života u tim teškim prilikama, nikada nije zamro i stao. Imami su dali veliki i nemjerljiv doprinos tome. Dijelili smo sudbinu našeg naroda. Vjera je mnogo značila svima nama u enklavi”, kazao je Hrnjić.

Ovaj događaj jedan je od načina intenziviranja saradnje Behram-begove medrese i Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, te doprinos ove škole njegovanju kulture sjećanja, kazao je direktor Hatunić. On je istakao da su ovakvi projekti iznimno važni kako bi se upozorilo na veliko zlo koje je počinjeno i kako se ne bi dozvolilo da se genocid bilo gdje i bilo kada ponovi.

Glavni imam Peštalić je podsjetio da su imami zadnji otišli iz Srebrenice, zajedno sa svojim narodom, a prvi su se vraćali kada je počeo povratak. Veliki i ogroman je značaj Islamske zajednice i svega onoga što je ona uradila za naš narod prije agresije, u teškim danima tokom trajanja agresije, te u periodu uspostavljanje jednog novog života u Srebrenici poslije genocida, kazao je Peštalić.

Film “U sjeni minareta” pripremljen je u produkciji Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, uz podršku JP BH Pošte.