Povodom završetka obnove džamije gračanički džemat Donji Doborovci organizirao je svečani mevludski program. Mevludskom programu prisustvovao je muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović, kao i imami sa područja Gračanice, Tuzle, Gradačca i Srebrenika, koji su i izveli svečani mevludski program.

Vrijedi naglasiti da je svečanom mevludskom programu prisustvovao i  dr. Admir Brkičević, predsjednik MIZ Gračanica, kao i glavni imam ovoga Medžlisa Smajo ef. Mustafić. Delegaciju MIZ Gradačac predvodio je predsjednik Husein Jukan i glavni imam MIZ Gradačac Nusret ef. Kujraković.

Svojim dolaskom svečani mevludski program uveličali su i glavni imam tuzlanskoga Medžlisa hafiz Ahmed ef. Huskanović, kao i glavni imam MIZ Srebrenik Refik ef. Hodžić.

Gostoljubljivost džematlija ovoga džemata bila je prisutna na svakome koraku. Obzirom  na veliki broj gostiju sa područja tuzlanskoga muftijstva , domaćini su se trudili da na što bolji način ugoste sve vjernike, ne skrivajući radost zbog završetka obnove džamije u Donjim  Doborovcima.

350 domaćinstava u džematu

Muhamed ef. Ahmetović, imam u džematu Donji Doborovci, naglašava da je ova džamija izgrađena 1968.godine.

– Rekonstrukcija naše džamije počela je početkom aprila ove godine. Vrijedi naglasiti da je cjelokupna rekonstrukcija završena za manje od dva mjeseca. Zahvalan sam svojim džematlijama što su svojim novčanim prilozima pomogli rekonstrukciju. Osim novčanih priloga, džematlije su pomagale i doniranjem materijala koji je bio neophodan za rekonstrukciju. Zanimljivo je da je prva džamija u  Donjim Doborovcima sagrađena davne 1937.godine, 200 metara od mjesta gdje se sada nalazi džamija. U svom džematu imam 350 domaćinstava. U Donjim Doborovcima dugo vremena imami su bili iz jedne porodice, porodice Hamidović. Punih 120 godina Hamidovići su bili imami u Donjim  Doborovcima. Sve do 1986. godine – kazao je efendija Ahmetović.

Efendija Ahmetović ističe svoje zadovoljstvo rezultatima koje postižu djeca iz Donjih Doborovaca na mektebskim takmičenjima, kao i veliki broj svršenika tuzlanske, sarajevske i visočke medrese iz Donjih Doborovaca.

– Osvajali smo prva mjesta na mektebskim takmičenjima MIZ Gračanica. Mi smo organizovan džemat sa dobrom infrastrukturom za odvijanje vjerskoga života, uključujući i dobro opremljene mektebske prostorije.  Preko 30 učenika iz  Donjih Doborovaca završilo je medresu. Trenutno imamo pet učenika koji pohađaju medresu – zaključuje efendija Ahmetović.

Značaj dobra u životu vjernika

Muftija tuzlanski, mr.Vahid ef. Fazlović, obraćajući se džematlijama u Donjim Doborovcima istakao je svoju radost zbog završetka obnove džamije.

– Toliko nam je lijepo u obnovljenoj džamiji da smo zaboravili na svakodnevne brige. Želim da danas potenciram naša djela. Mi smo ono što su naša djela. Zato se moramo brinuti koja djela su ispred nas. Vjerovanje i naša djela su osnovni poziv onoga ko nas je poslao na ovaj svijet. To je naša dunjalučka zadaća. Sve što radimo to je Allahu znano. Allah zna za svako naše dobro. Činimo koliko god je moguće dobra. Ali isto tako Allah zna i sve naše greške, stoga molimo Allaha da nam oprosti naše greške. Nikada nemojmo zaboraviti da je  džemat  vrijednost naše zajednice i društva. U džematu se okupljamo i brinemo o svim aspektima islamskoga života – naglašava muftija Fazlović.

Pored muftije Fazlovića, prisutnim vjernicima na mevludu obratili su se  vodeći ljudi MIZ Gračanica. Predsjednik ovoga Medžlisa dr. Admir Brkičević i glavni imam Smajo ef. Mustafić, koji nisu krili svoje zadovoljstvo zbog obnove džamije.

Šesnaest šehida iz Donjih Doborovaca

Orhan Huskanović, predsjednik džematskoga odbora u Donjim  Doborovcima, za kraj ove reportaže govori da mu je posebno drago što nakon obnove džamije  munara ima led rasvjetu i što svjetli zelenom bojom.

Džemat Doborovci ima dugu tradiciju itikafa u mjesecu ramazanu. Ta tradicija nije prekidana niti za vrijeme rata. Ukupno 16 boraca Armije RBIH, i dva civila iz Doborovaca poginula su u proteklome ratu. 

{gallery}1809150{/gallery}