U sklopu programa XXI Dana Hasana Kaimije, sinoć, 11. juna, u Edukativnom centru u Novoj Kasabi publika je imala priliku družiti se sa knjigom ”Vjersko službenici vakufskog povjerenstva u Tuzli sredinom XX stoljeća”, autora dr. Sead -ef. Seljubca. Suizdavači ovog vrijednog istraživačkog projekta su Muftijstvo tuzlansko i Institut za religijsko i društveno istraživanje iz Tuzle.

O knjizi je govorio dr. Šefko-ef. Sulejmanović istaknuvši, nizom živih primjera, opću važnost knjige za kulturu i svijest jednoga društva o samome sebi i svojim prioritetima. Naglasio je da dr. Seljubca znamo kao autora koji se, uglavnom, kretao unutar tematike tefsira, tesavvufa i ahlaka, a sada pred sobom imamo i jedno vrijedno historiografsko djelo.

Moderator ovog razgovora Osman Halilović je podsjetio na prepoznatljivi stil dr. Seljubca u pisanju koji, bez obzira radi li se o stručnom radu ili prevodu, u sebi uvijek nosi potencijal literarnog, što je jedna od stilskih odlika i ove knjige.

Autor, dr. Seljubac, u razgovoru sa prisutnima, kazivao je o zanimljivim okolnostima iz kojih je proizašla ova knjige. Povod za detaljnije istraživanje i pisanje bilo je jedan dokument iz 1950. godine u kojem su evidentirani vjerski službenici tadašnjeg Vakufskog povjerenstva u Tuzli. U knjizi je su obrađene 94 biografije imama, mujezina i muallima koji su u tom, po mnogo čemu posebnom, vremenu živjeli, radili i vjerovali skupa sa svojim narodom.

Autor se posebno osvrnuo na vjerske službenike Vakufskog povjerenstva u Tuzli iz ovog perioda koji su porijeklom iz okoline Vlasenice i Srednjeg Podrinja.

Pod pokroviteljstvom Muftijstva tuzlanskog, suorganizatori ove promocije bili su medžlisi Vlasenica i Zvornik. U ime organizatora prigodnom besjedom obratio se glavni imam MIZ Vlasenica Nurdin-ef. Grahić.