U subotu, 21. marta u 7 sati, učenici mektebske nastave džemata Centar Srebrenik i džemata Omerbašići, predvođeni muallimima Emir ef. Brašnjićem i Dinko ef. Tokićem, krenuli su na dvodnevnu ekskurziju u Zagreb i Bihać.

Nakon četverosatne vožnje koja je protekla u izuzetno lijepoj i ugodnoj atmosferi, u prijepodnevnim satima smo stigli u zagrebačko naselje Maksimir. Nakon toga smo posjetili zooloski vrt, te su se uputili u Islamski centar u Zagrebu gdje je bio organizovan ručak i obilazak samog centra, koji je plijenio svojom ljepotom.U džamiji islamskog centra u Zagrebu, učenici su zajedno sa svojim imamima klanjali podne i ikindiju-namaz, da bi se poslije toga zaputili ka Bihaću, gdje su stigli u večernjim satima.

U Bihaću nas je u ime fondacije za unapređenje obrazovanja i kulture ˝Nova budućnost˝ dočekao  prof. Hermin  Kapetanovic, u čijim smo internatima i prenoćili. U nedjelju poslije  doručka u internatu fondacije, u pratnji vjeroučitelja Vehida Zulića i prof. Hermina Kapetanovića smo obišli grad  i naučili mnogo toga o gradu Bihaću i vjerskom i kulturnom životu u njemu. Čast nam je bilo posjetiti bihaćku ljepoticu – džamiju Fethiju. Današnja džamija Fethija je najstariji objekat u Bihaću koji je još u funkciji. Od 1592. godine se koristi kao džamija, gdje se vjernici okupljaju i klanjaju već 423 godine. Iz prelijepog grada na Uni dalje smo se zaputili prema Jajcu i fascinantnim vodopadima na Plivi. U džamiji Esma Sultanija u centru Jajca smo klanjali podne i ikindiju-namaz, i potom uživali u prelijepim plivskim vodopadima.U nastavku putovanja smo posjetili vezirski grad Travnik koji nas je očarao svojom jednostavnšću i ljepotom. Pri povratku kući, aksam- namaz smo klanjali u Ensar džazmiji u Zenici. U kasnim večernjim satima, stigli smo u Srebrenik-kazao je jedan od muallima.

Molim Uzvišenog Allaha da nagradi sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da se realizuje ovaj hairli projekat. Amin!

{gallery}3003151{/gallery}

Damir B.