Na osnovu iskazanih interesa, Agencija za certificiranje halal kvalitete, u suradnji sa Behram-begovom medresom u Tuzli organizirala je edukaciju za kuhare i logističare institucija Islamske zajednice u BiH. Edukaciji koja je organizirana u subotu, 12. maja 2018. godine u Behram-begovoj medresi u Tuzli, odazvalo se 39 učesnika iz pet medresa i dva obadaništa. Gosti na edukaciju bili su profesori i učenici Turističko-ugostiteljske škole iz Tuzle koji obavljaju praksu u Behram-begovoj medresi.

Cilj edukacije bio je informirati i educirati kuhare i logističare o zahtjevima Halal standarda i HACCP sistemu u procesima nabave i skladištenja sirovina i proizvoda te pripreme i posluživanja hrane.
Na početku edukacije prisutnima su se obratili upravnik Behram-begove medrese, Mehmedalija-ef. Čandić i direktor Agencije, Amir Sakić. U svojim obraćanjima oni su prisutnima zaželjeli dobrodošlicu te istakli važnost ovakve edukacije za uposnike koji se svakodnevno susreću sa nabavom namirnica i pripremom jela za učenike, osoblje i goste medresa i obdaništa.
Edukacija se sastojala iz teoretskog i praktičnog dijela. U prvom dijelu edukacije prisutni su se upoznali sa zahtjevima Halal standarda i HACCP sistema o kojima su govorili Valdet Peštalić, šef odjela za edukaciju i mr. Damir Alihodžić, šef odjela za halal certificiranje u Agenciji. Učesnici su u timovima radili na analizi opasnosti po halal status jela kroz sve korake – „od njive do stola“. Za praktični dio edukacije bili su zaduženi poznati kuhari iz Udruženja kuhara i ugostitelja BiH, gospodin Nermin Hodžić i gospodin Hamid Kujraković koji su demonstrirali primjenu zahtjeva iz navedenih oblasti u nabavci, skladištenju, pripremi i poluživanju jela.
Svi učesnici su iskazali zadovoljstvo edukacijom i stečenim znanjima i vještinama koja su im potrebna u njihovom radu. Učesnici su izrazili želju za organizacijom sličnih seminara koji bi im omogućili sticanje znanja i vještina za efikasniji i kvalitetniji rad.