Delegacija Tuzlanskog muftijstva na čelu sa muftijom tuzlanskim Vahid-ef. Fazlovićem boravila je u dvodnevnoj posjeti Mostarskom muftijstvu gdje su se susreli sa muftijom mostarskim Salem-ef. Dedovićem i njegovim saradnicima.

Delegacija Tuzlanskog muftijstva, prije svega, svojom posjetom, izrazila je svojevrsni vid podrške Bošnjacima Hercegovine, odnosno džematima na području Muftijstva koji djeluju u vrlo specifičnim uslovima. Tokom posjete upoznali su se sa radom Dječijeg vrtića „Zemzem“, Studentskog hotela, Centra za učenje Kur'ana, Karađoz- begove medrese, projektima za mlade i vjersko-edukativnim programima u sklopu mektepske pouke, te razmijenili svoja iskustva. 

Govoreći o specifičnostima djelovanja Islamske zajednice u rubnim dijelovima Muftijstva muftija Dedović je podsjetio goste kako na Islamskoj zajednici i imamima stoje gotovo cjelokupni kulturni, vjerski, društveni, politički i socijalno-humanitarni tereti bošnjačke populacije. „To je jedno teško breme života na tom prostoru. Naša bolna tačka je istočna Hercegovina gdje imamo vrlo mali broj povratnika i golemo kulturno historijsko nasljeđe. Mi se nismo odrekli toga prostora. Nažalost naši napori da na proteklim izborima dio tog tereta, koji nosimo, prepustimo političkim subjektima nisu pozitivnim ishodom“, podsjetio je muftija Dedović, dodavši kako Islamska zajednica i u Mostaru jednako nosi teška iskušenja. „Na nama je veliki pritisak i veliko breme odgovornosti kada je riječ i o društvenim tokovima u Mostaru. Nama valja misliti o našem narodu, našim projektima i raditi na tome“, dodao je muftija Dedović.  

Iznoseći podatke o medžlisima na području Muftijstva muftija se posebno osvrnuo na stanje i prilike u kojima djeluju medžlisi IZ-e Ljubuški, Duvno, Livno, Glamoč i Prozor.  „Objedinjavanje našeg naroda oko jednog cilja je krupna stvar. Mi u Hercegovini nemamo drugog puta, nemam drugog izbora. Naš izbor ovdje je opstati. Naš narod ovdje ne smije se dijeliti“, poručio je muftija Dedović.

Tuzlanski muftija Fazlović u svom obraćanju je kazao kako su željeli da se na licu mjesta uvjere i posvjedoče u ono što u značajnoj mjeri znaju, a to je veliki entuzijazam i pregalaštvo da Islamska zajednica u Hercegovini kao dobro organizirana zajednica, u ovom vremenu, čini sve što je moguće. „Ovu posjetu možete razumijete i kao naše priznanje za sve ono što ste do sada uradili. Podrška treba svakome. Naša je obaveza da se oslanjamo jedni na druge“, istakao je muftija Fazlović, podsjetivši na islamske imperative razvijanja komunikacije, pogotovo među ulemom, s ciljem još većeg upoznavanja, potpomaganja i postizanja još boljih rezultata.

„Horizontalna saradnja u Islamskoj zajednici je važna. Znamo da i Reisu-l-ulema to potiče i on je uvijek tim aktivnostima obradovan. Jako je važno da mi upotpunimo misiju za koju smo odgovorni. Muftije imaju odgovornost na svom području, ali i obavezu da vode računa o Islamskoj zajednici u cjelini. Držim da je jako važno da jedan muftija ima dobru sliku stanja u cijeloj zajednici“, kazao je muftija Fazlović, ilustrirajući taj stav na primjeru saradnje između medrese u Tuzli i Mostaru.  „Naša odgovornost ne smije biti parcijalna i lokalizirana. Valja nam se ponašati u duhu zajednice, a mi jesmo zajednica“, poručio je Fazlović.      

U delegaciji Tuzlanskog muftijstva bili su još dr. Sead Seljubac savjetnik za vjerske i obrazovanje poslove, Ahmed-ef. Hatunić direktor Behram-begove medrese, Hasan-ef. Spahić, predsjednik Medžlisa IZ-e Tuzla i glavni imami iz Srebrenika, Janje i Živnica. Tuzlanski muftija je svoje domaćine za kratko upoznao sa karakterističnim tokovima rada Islamske zajednice na području svog Muftijstva. 

{gallery}1611160{/gallery}

(rijaset.islamskazajednica.ba)