Promocija Monografije „Tuzlanski džemati“ i premijera filmske priče o džamiji na Kušlatu održana je u četvrtak, 5. maja u Bosanskom kulturnom centru TK. Organizatori su bili Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Bosanski kulturni centar TK, a promocija i premijera upriličeni su povodom Dana džamija, 7 maja.

Monografija „Tuzlanski džemati“ prikazuje nastanak i razvoj svih džemata i islamskih vjerskih objekata na području Tuzle i okoline. Ona je mozaik tekstova i kolorfotografija kojima se nastoji približiti duhovna stvarnost muslimana Tuzle. Njenu osnovnu strukturu čine tekstovi i ilustracije o džematima. U svakoj od zasebnih cjelina predstavljeni su osnovni historijski podaci o sakralnim i drugim objektima, imamima, mujezinima, džematskim odborima, vakufima, mezarjima i drugim važnim elementima koji čine jedan džemat.

Graditi džamije ali i džemate

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, hafiz Ahmed-ef. Huskanović kazao je kako ova Monografija govori o džamijama ali mnogo više govori o onima koji grade džemate. Graditi džamiju je veliko djelo, ali graditi džemat je nešto što dugoročno treba raditi i to na temeljima dobrih odnosa među ljudima, kazao je hafiz Huskanović.

Izdavač Monografije je Medžlis Tuzla, a rad na knjizi započet je u vrijeme kada je u ovom Medžlisu, kao njegov glavni imam, radio dr. Amir Karić. Što se zapiše to ne iščezne, što se ne zapiše to nestaje. Posebno važni podaci su oni koji su uzeti iz usmene predaje imama, džematlija. Zato je izdavanje ove Monografije izuzetno važan poduhvat istakao je dr. Amir Karić, koji je uz dr. Izeta Šabotića, recenzent Monografije.

Autor Monografije je mr. Šefko Sulejmanović, profesor Povijesti islama i Turskog jezika u Behram-begovoj medresi u Tuzli, magistar historije, autor i koautor mnogih članaka, knjiga i udžbenika. Monografija „Tuzlanski džemati“ je plod njegova dugogodišnjeg istraživanja. Urednik i lektor Monografije je Sevret Mehmedćehajić a autor fotografija je Sulejman Muratović. Korekturu je radio Nedim Alić a za dizajn i tehničko uređenje pobrinuo se Elvedin Kozarević.

Priča o džamijama i ljudima

„Ova Monografija, koja tematski nosi naziv „Tuzlanski džemati“, samo je jedna tematski ispričana priča, a dosta je priča koje su ispričane a nisu zapisane u ovoj monografiji. Zapravo, ova Monografija je priča o džamijama i ljudima. Šta bi bili naši džemati bez džamija i bez ljudi? Kaže jedan alim: Džamija je svojevrstan prozor ka duhovnom svijetu. Džamija je tačka gdje se dodiruje ovaj i onaj svijet. I nije isti onaj koji gleda kroz taj prozor kao onaj ko ne gleda.“ – kazao je mr. Šefko Sulejmanović, autor Monografije.

Monografija o džematima je monografija o svima nama. Ništa na taj način ne izostaje. Tuzlanski džemati su cijeli grad Tuzla koji je grad džamija, medresa, tekija, dovišta, hastahana i brojnih vakufa. Sve su to djela koja su povezana sa ljudima, kazao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

„Ovim stazama kojima se mi krećemo, u ovom našem lijepom gradu hodili su dobri ljudi, oni koji nam mogu biti uzor. To su sve naše džematlije, naši imami, ulema, vakifi. U ovom gradu je uvijek bilo i bit će, ako Bog da, velikih znanstvenika, umjetnika, pjesnika. Sve je to bogatsvo našeg grada i sve su to džemati. Ovu zemlju valja čuvati i valja je graditi, i moralno i materijalno. Mi, kao Islamska zajednica, imamo prvorazrednu brigu da je gradimo moralno. Tuzlanski džemati su stubovi moralne snage ove sredine i ovoga grada, njegove moralne stabilnosti.“ – kazao je muftija Fazlović. On se zahvalio autoru Monografije, Šefki Sulejmanoviću, izdavačima i svima onima koji su učestvovali u izradi ove monografije, te autoru priče i reditelju filma o džamiji na Kušlatu.

Prikazom organizacije, imovinske karte, geografskog položaja, ljudskih resursa i drugih sadržaja svakog džemata koji pripada Medžlisu Islamske zajednice Tuzla, autor i izdavač ovog obimnog i bogatog djela su prikazali vjerski život muslimana ovog područja na početku XXI stoljeća. Ova monografija bit će temeljna literatura u svome žanru te predstavljati veliko bogatstvo na rafama porodičnih i javnih biblioteka.

“Kušlat -džamija u kojoj od petka do petka klanjaju džennetske ptice”

Bosanski kulturni centar TK, nakon promocije Monografije „Tuzlanski džemati“, bio je domaćin premijere filmske priče “Kušlat – džamija u kojoj od petka do petka klanjaju džennetske ptice“ režisera Sulejmana Muratovića, a rađenog prema priči Azira Šabića.

Kušlat džamija je jedinstvena džamija. To je vojni vjerski objekat, izgrađen u ranom osmanskom periodu, između 1460. i 1480. godine i jedna od najstarijim džamijama, zbog čega Kušlat ima poseban značaj. Džamija je u toku agresije na našu domovinu srušena. Obnovljena je 2013. godine sredstvima vakifa dr. Džemila i dr. Senade Hujdurović, te Alije i Hasibe Efendić.

Junak filma, Adil, je doznao za nepristupačno mjesto do kojeg se može doći samo pješice, idući pola sata od glavne ceste kroz šumu. Poželio je da upravo on prouči ezan sa ovoga mjesta a želja će mu se ispuniti kada dođe s grupom prijatelja, s kojima priča o legendama vezanim uz ovo mjesto. Scenarij su po Šabićevoj knjizi pisali Muhamed Berbić i Fajko Kadrić. Muziku za film potpisuje Armin Muzaferija a glavni lik tumači Irfan Kasumović. Film je snimljen u produkciji kuće “One Moment Studio” iz Tuzle, a generalni pokrovitelj je turska Agencija za međunarodni razvoj i koordinaciju (TIKA).

 U programu predstavljanja Monografije „Tuzlanski džemati“ i filma o džamiji na Kušlatu učestvovali su Armin Muzaferija i Hor Gazi Turali-beg.